Drivstofføkonomi – 6 Gode Tips

Drivstofføkonomi 6 Tips

Drivstofføkonomi – 6 Tips Du Vil Sette Pris På

Å lære de grunnleggende tipsene for å spare penger på bensin eller dieselforbruket kan hjelpe deg med å redusere de månedlige utgiftene i din bedrift betydelig. Merk at dårlig drivstofføkonomi ofte fører til at du spiser opp en stor del av overskuddet. For å hjelpe deg og sjåfører som deg i å redusere drivstoffutgiftene dine, er her de 6 beste tipsene til drivstofføkonomi som er kjent for å fungere:

1. Pass på fartsgrensene

Husk at selv om hvert kjøretøy har muligheten til å oppnå en optimal drivstofføkonomi innenfor de ulike fartsgrensene, ved å holde kjøretøyet i riktig gir og riktig turtall, er det en stor sjangs for at ditt kjøretøy bruker vesentlig mer drivstoff dersom man konstant ligger over fartsgrensen. Jo høyere fart, jo mer vindmotstand og jo mer gasspådrag. Ergo bruker bilen mer drivstoff enn man behøver. For ikke å snakke om bøter da.

En bot på 3000 kroner for å kjøre for fort ville dekket mange, mange mils kjøring. Men det skal ikke høyere fart enn 15 km/t over grensen i en 80 sone med dags strenge satser. Dessuten er det vesentlig farligere for alle om man kjører over fartsgrensen. Husk at i en kollisjon økes kraften vesentlig ved høyere fart. Øker du fra 40 til 80 har du doblet farten, men du har også 4 doblet kraften. Så det du akkurat overlever i 40 vil du neppe ha nubbsjangs i 80.

2. Ha riktig trykk i dekkene

Å sørge for at dekkene dine er riktig oppblåst med riktig trykk, kan bidra til å redusere drivstoffkostnadene med mer enn tre prosent. Husk at underoppblåste dekk ofte fører til en dramatisk reduksjon i kjørelengden. Bortsett fra bedre drivstofføkonomi, kan dekk oppblåst med riktig trykk også forventes å vare lenger og er tryggere å bruke.

For å bestemme riktig trykk for kjøretøyets dekk, bør du vurdere å sjekke klistremerket som er funnet på sidedøren og på førersiden. Det er også synlig i håndboken. Overoppblåste dekk er heller ikke bra. Da vil du også få dågligere veigrep, og de vil bli farlige å bruke. Riktig trykk er nøkkelen til maksimal drivstofføkonomi, sikkerhet og minimal dekkslitasje.

3. Bruk jevn akselerasjon og moderat gasspådrag

Det er mulig å øke effektiviteten til bilens motorer ved å bruke moderat gasspådrag. RPM eller revolusjoner per minutt bør også være på krafttoppen. Jo mer man drar på fra 0 km/t jo mer drivstoff vil du bruke for å oppnå marsjfart. Hvis du derimot lar motoren arbeide lett, og skifter gir på et turtallsområde som gjør at den også etter girskifte arbeider lett er du innenfor hva som er økonomisk.

Mange biler er veldig høyt giret i siste gir (5. eller 6. gir), og mange fartsgrenser gjør at motoren arbeider veldig tungt i disse girene. Da kan det være økonomisk å faktisk gire ned ett eller flere gir slik at motoren arbeider lett, uten at du har for høyt turtall. Hvis du merker at kjøretøyets motor er lett i stand til å opprettholde hastigheten, bør du vurdere å skifte opp et eller flere gir. Nøkkelen er at motoren arbeider lett uten for høyt turtall og gasspådrag ved alle hastigheter.

4. Reis lettpakket

Oppbevaring av mange gjenstander, spesielt tunge, i et lett kjøretøy fører ofte til en betydelig reduksjon i kjørelengden. På grunn av dette er det nødvendig å tømme bagasjerommet, og andre steder du oppbevarer unødvendige ting. Høyere vekt på kjøretøyet medfører økt drivstofforbruk. Mange lar ting ligge å slenge unødvendig i bilen i måned etter måned. Dette er store tap av penger når man regner på dette. Dessuten øker man risikoen vesentlig for å bli truffet av flyvende gjenstander dersom uhellet skulle være ute.

For noen år siden kom en lov som forbyr å ha hunder og andre dyr løs i bilsetene eller i bagasjerommet. De skal sikres med setebelter eller være innelåst i bur. Her er det ikke sikkerheten til dyrene som er grunnen, men nettopp det at de blir som «løse gjenstander» å regne hvis man har et traffikkuhell, og kan være til fare for sjåføren og passasjerer.

5. Vær årvåken når du kjører

Å være årvåken hjelper deg som sjåfør. Du vil enklere beregne avstand til kjøretøy foran deg, samt være bedre i stand til å kalkulere når du måtte foreta en oppbremsing foran et lyskryss eller en rundkjøring etc. Hold avstanden riktig til kjøretøy foran deg, slik at du slipper å drive å bremse og akselrere på grunn av avstanden er for kort mellom dere. Mye bremsing gjør at du igjen må trykke på gassen for å øke farten igjen. Ved for kort avstand mellom kjøretøyer øker denne frekvensen på grunn av at ingen klarer å holde en jevn fart uten cruise control.

Da er det bedre å holde god avstand. Dessuten skal man minimum ha 3 sekunder til forankjørende kjøretøy på grunn av sikkerheten. Hvis bilen foran deg plutselig låser hjulene skal du ha tid til å reagere og gjøre det samme for ikke å smelle inn i den bakfra. Vi har naturlig fra 0,5 til 1,5 sekunder reaksjonstid pluss bremselengden, som igjen er høyere ved høy fart enn ved lav. Derfor synes vi 3 sekunders regelen er et minimum. Hold gjerne større avstand for bedre økonomi og sikkerhet.

6. Skaff deg et bensinkort

Et bensinkort eller drivstoffkort er en type kredittkort som lar deg fylle bensin og diesel på ulike bensinstasjoner og gir deg bonus (rabatt) på drivstoffet du kjøper. Disse kortene er i utgangskortet kredittkort, men det er ingen som sier at du må bruke kreditten. Du kan bruke dem som vanlige bankkort og ta med deg bonusen. Denne bensinkort siden viser deg de beste kortene på markedet. De 2 beste gir deg henholdsvis 4% rabatt eller 3,65% rabatt pluss 34 øre ekstra ved fylling på utvalgte stasjoner.

Hvis man får 4% rabatt på 100 liter til 16 kroner vil man da få 64 kr rett på kontoen. Så i det lange løp gjennom et år det absolutt verdt å ta med seg. Bedrifter med mange kjøretøy skaffer gjerne ett kort til hver firmabil for å hente ut maskimalt på dette, men private gjør også det i stor grad, da det er jo tross alt gratis penger. Og det er jo ikke som om at bensinprisene ikke er høye nok i utgangspunktet.

Til slutt:

Som du ser er det faktisk ganske mange ting å tenke på når det kommer til bilhold og kjøring for at man skal gjøre kjøreturen sikrest og rimeligst mulig for både privatøkonomien og for de bedriftene som har mange sjåfører og kjøretøyer i sving. Så i korte trekk er det å bruke fornuften som er viktigst. Tenk deg om før du starter kjøreturen og ha i bakhodet disse tingene, så vil du se at det lønner seg. Lykke til!

Rull til toppen